Cinsellik insanların doğası gereği insanlara mutluluk veren, erkek ve dişi arasındaki bağları güçlendiren ve üremeyi sağlayan bir olgudur. Bu kadar önemli ve güzel olan cinsellik hayatımızda bazı sorunlara da yol açabilmektedir. Bu sorunların başında cinsellik ile birlikte bulaşan hastalıklar yer almaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar korunmadan girilen cinsel ilişki sonucunda kişiden kişiye vücut salgıları yolu ile bulaşan hastalıklar olarak tanımlanır. Cinsel yolla bulaşan bu hastalıklar genelde cinsel birliktelik ile bulaşsa da çok nadir olmakla beraber doğum sırasında, doktor kontrollerinde veya çeşitli küçük operasyonlarda, çeşitli güzellik bakım uygulamaları gibi durumlarda da bulaşabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti verme süreleri, ortaya çıkan belirtilerin çıkma süreleri, bulaşma türü ve bulaşma şekli, mikroorganizmaların türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu, kişinin bağışıklık durumuna bağlı olarak pek çok değişiklik gösterir. Bulaşan hastalıklar zamanında ve olması gerektiği şekilde tedavi edilmezse kronikleşip tedavisi zor bir hal alır. Sürekli tekrarlayan rahatsızlıklar haline dönüşür. Önlem alınmadığı takdirde sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıkları sıralayalım;

  • Frengi
  • Bel soğukluğu ,
  • Üretrit
  • Genital Siğil
  • Uçuk
  • Hepatit
  • AIDS
  • Trikomonas Hastalıkları cinsel yolla bulaşan hastalıklar olarak bilinmektedir ve tedavi edilmeleri gerekir.

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların aslında temelinde üç sebep vardır bunlar; korunmasız cinsel ilişki sırasında sperm, vajinal salgı, tükürük, kan gibi vücut salgılarının karışmasıdır. İkinci bir sebep ise ameliyat diş çekimi, tırnak çekimi, gibi cerrahi işlemlerin yanı sıra manikür pedikür, gibi bakımlarda kan ve kan hücrelerinin yetersiz sterilizasyonu sonucu bulaşan hastalıklar ve annenin hamileliğinde ya da doğum esnasında bulaşan hastalıklar olarak sıralanabilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar farklı belirtiler göstermektedir. Bakteri ile oluşan enfeksiyonlar sonrasında bel soğukluğu, üretrit gibi hastalıklarda genelde bulaştıktan iki üç gün sonra başlayan akıntı, idrarda yanma, idrar yolunda kaşıntı gibi şikayetler meydana gelir. Bağışıklığı düşük kişilerde nadirde olsa ateşe sebep olabilir. Bu durumlar kadınlarda adet dışı kanamalara da sebep olabilmektedir. Uçuk kendini ağrılı su dolu kabarcıklar olarak belli eder. Bu kabarcıklar bir sinir hattı boyunca ilerler. Siğiller ise vücuttan kabarık ağrısız kahverengi lezyonlardır. Küçük ve büyük şekillerde erkek ve kadında da olabilmektedir. Frengi ise farklı evrelerde kendini belli eden bir hastalıktır. Hastalığın erken dönemde penis üzerinde yara oluşması ile ortaya çıkar ağrılı kanamalı bir lezyon oluşturur. Bunların dışında viral hastalıklar ise daha kronik seyirlidir. Genel durum bozukluğu ile sistematik belirtiler verir. Bu hastalıklara kan tahlili ile tanı konur. Kas eklem ağrıları kas ağrıları, baş ağrısı, ishal bulantı kusma gibi belirtileri vardır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yöntemlerinin başında korunmalı cinsel ilişki yer almaktadır. Özellikle birden fazla partneri olan kişiler cinsel ilişkide mutlaka prezervatif kullanmalılar. Ayrıca düzenli şekilde kontrol de önemlidir. Erkeklerde ürolojik muayene sonucunda karşılaşılan HPV tarzı lezyonların varlığı kan testleri ile ortaya çıkarken kadınlarda ise jinekolojik muayene ile vajinal smear ve kan testleri ile hastalık değerlendirmesi yapılmalıdır. Cinsel Yolla bulaşan hastalıklara bakıldığı zaman genelde kadına bulaşır veya erkeğe bulaşır gibi bir durum söz konusu değildir. Bu hastalıklar cinsel birliktelik yaşayan çiftlerin her ikisini de etkilemektedir. Bu hastalıklardan herhangi birine yakalanan bireyler utanmadan sıkılmadan ertelemeden mutlaka tedavi görmelidirler. Aksi takdirde tedavisi zorlaşan kronikleşen ve sürekli tekrarlayan rahatsızlıklara sebep olacaklardır