Adet, rahimin iç yüzeyinde yer alan doku ve damarların bir miktar kan ile beraber vücut dışına atılması durumuna denir. Sağlıklı bir kişinin adet döngüsü yaklaşık 28 günde bir yada bazen 21 ile 40 gün arasında da olabilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Süresi ise 2-7 gün arası olup farklılık gösterebilir. Adet gecikmesi, birçok kadının çeşitli nedenlere bağlı olarak hayatının bazı zamanlarında karşılaşabileceği bir sorundur. Bazı stres gibi duygusal durumlar ya da hastalıklar nedeni ile bu döngü bozulabilir. Adet gecikmesi nedenleri;

  • Gebelik,
  • Aşırı kilolu olmak,
  • Aşırı stres,
  • Menopoz,
  • Polikistik over sendromu,

Herhangi bir duruma bağlı olarak yaşanan yoğun stres, hormonları etkileyerek adet gecikmesine sebep olur. Menopoz, kadınlarda yaşlanmanın en doğal bir göstergesidir. Genellikle 45-50 yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda adet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ile birlikte yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir. Menopoz gerçekleştikten sonra ise genellikle kanamalar tamamen durur. Aşırı kilo da adet düzensizliğinin önemli nedenlerden biridir. Aşırı kilolu kadınlarda östrojen hormonu fazla miktarda üretilir. Bu da adet kanamasının gecikmesine neden olabilir.

Polikistik over sendromu ise üreme hormonlarına etki eden, kadınlarda sık olarak görülen ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu hastalık, yumurtalıklarda kistlerin oluşmasına neden olur. Çoğunlukla boyutları küçük ve zararı olmayan bu kistler genelde rahatsızlığa ya da bir ağrıya neden olmaz, ancak adet döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Adet gecikmesi, uzun zamandır görülüyorsa teşhis ve tedavisi için jinekoloji ya da bir endokrinoloji uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekebilir. Muayene öncesinde, adet kanamasının başlangıç ve bitiş tarihlerinin bilinmesi faydalı olur. Tanı aşamasında herhangi bir hastalıktan şüphelenilmiyorsa adet döngüsünün belirli bir süre takibi istenebilir. Tanı için kan tahlillerinin yanı sıra ultrason ve tomografi gibi yöntemlerden de yararlanılır. Kan testleri,anormal seviyede olan hormonların varlığı konusunda bilgi alınmasını sağlar. Adet gecikmesi tedavisi için öncelikle gecikmenin nedenleri belirlenir.

Stres ya da beslenme bozuklukları gibi hormonları yakından etkileyen nedenlerden kaynaklanan durumlarda kadınların yaşam kalitesinde değişiklik yapması gerekir. Adet gecikmesinin nedeni polikistik over sendromu ise, tedavide progesteron içerikli doğum kontrol hapları kullanılması önerilebilir. Ancak, doğum kontrol hapları da bazen gecikmenin nedeni olabilir. Bu durumda hapların bırakılmasıyla döngünün normale dönmesi beklenir.