Tedavisi mümkün olmayan tiroid hastalıkları genel itibariyle erkek bireylerde sperm hareketlerini, kadınlarda ise yumurtalık işlevlerini çok ciddi manada etkileyebiliyor. İç hastalıkları uzmanlarının yapmış oldukları açıklamalara göre Tiroid bezi fonksiyonları arasında yakın bir bağ olduğuna dikkati çekmektedirler. Tiroid hormonları vücut içerisinde bulunan hemen her hücre ve dokunun işlevlerimi düzenleme aracı görür. Aynı zamanda yumurtaların olgun bir hale gelmesinde döllenip büyüme ve gelişim gösterilmesinde en önemli bir rol oynar.

Sağlıklı olmak açısından tiroid hormonlarından devamlı ve yeterli düzeyde salgılanması gerekmektedir. Az miktarda salgılanması, vücut işlevlerinin yavaş bir şekilde hareket etmesine, fazla miktarda salgılanması ile de fonksiyonların hızlı bir şekilde hareket etmesine sebep olur.

Risk Grubunda Kimler Var?

Stresli işlerde çalışanlar, yetersiz ve kötü şartlarda hayatını sürdürenler, deprem ve savaş gibi ağır felaketleri yaşayanlar, ani kayıp veren kişiler genel itibari ile risk grubuna dahil olmaktadır.

Tiroit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Eğer ki hormonlar çok fazla salgılanırsa ellerde titreme ya da sinirli olma hali, bunlara ek bir şekilde ince ve nemli bir cildin zaman içerisinde meydana gelmesi, sıcak havaya tahammül edememe, çok yeme, zayıflama, uykusuzluk gibi durumlar tiroid hastalığının başlıca belirtileri arasında belirtilmektedir.

Tiroid Hastalıkları Kısırlık Yapar Mı?

Erkek bireylerde özellikle de son birkaç sene içerisinde hipofiz-tiroid-sperm, kadınlarda ise hipofiz bezi- tiroid- yumurtalık ekseni doğrultusunda isimlendirilen bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu eksende bulunan bozulmalar, kısırlık sebebi olabiliyor. Bunu somut bir şekilde tiroid hormon eksikliği veya yüksekliği bulunan erkek bireylerde sperm sayısı ve kalitesi ile hareketlilik durumunda, kadın bireylerde ise yumurtalık fonksiyonlarında çeşitli bozulma olarak adlandırmak mümkündür. Özellikle de yumurtlama bozuklukları bulunan infertil hastalarda ise tiroid fonksiyon testi taraması mutlaka yapılmalıdır.

Tedavi ile tiroid hormon düzeyleri normal bir hale dönüştürülen hasta bireylerde üreme fonksiyonları normale dönebilir. Fakat guatrlı bir hastada tiroid dışı bir sebeple kısırlık söz konusu olmuş ise eğer bu hastalığın tedavisi yapılsa bile diğer sebepler ortadan kalkmadığı sürece kısırlık durumu düzelmeyecektir.