Hemoroid, hamilelikte bebeğin büyümesiyle birlikte ortaya çıkar. Bebek büyüdükçe rahmin genişliği de artar ve karın içerinde kapladığı alanda büyür. Bu nedenle buraya gelen toplardamarlardaki kan dolaşımı yavaşlar ve burada kan birikmesi olur.

Genellikle 3. Aydan itibaren bebeğin büyümesine bağlı olarak, yüzeysel damarlarda şişlikler oluşmaya başlar. İşte oluşan bu şişlikler hemoroid ve varis oluşmasına neden olur. Bu dönemde progesteron hormonu artar ve damarların etrafında bulunan düz kasları gevşetir. Kasların gevşemesi damarların şişmesine neden olur. Bu şişkinlikle zamanla ağrı ve dışkı esnasında kanamalara sebep olabilir. Bu durumlara hamilelik dönemlerinde sıklıkla rastlanır. Peki, hamilelikteki Hemoroidi Önlemek Mümkün Mü? Alacağını birkaç tedbir ile hemoroid oluşmasını önlemek mümkündür.

Hemoroid Nasıl Önlenir?

Hamilelik döneminde sıklıkla rastlanan bu durumu önlemek mümkündür. Peki, hemoroidi önlemek için neler yapılabilir? Hemoroidi önlemek için yapılması gerekenler şunlardır;

  • Tuvalete giderken yanınızda telefon, dergi, kitap, tablet gibi sizi oyalayacak eşyaları yanınızda götürmeyin. Çünkü bu eşyalar tuvalette uzun süre kalmanıza neden olur ve hemoroid oluşumuna sebebiyet verir. Uzun süre zaman geçirmeniz uzun süre tuvalette oturmanıza ve ıkınmanıza sebep olduğundan damarlarda şişlikler meydana gelebilir. Şişen damarlar kan dolaşımını yavaşlatır ve hemoroid olma olasılığı artmış olur.
  • Tuvalette uzun süre kalmamalı ve oturmamalısınız. Bu durum kan dolaşımınızı yavaşlatır ve hemoroid oluşumuna neden olur.
  • Gün içerisinde tükettiğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. Baharatlı, acılı, ekşili yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu yiyecekler hemoroid oluşumunu destekler.
  • Bağırsak hareketlerini tembelleştiren ve yavaşlatan yiyeceklerde de uzak durmalısınız. Hamur işlerinden, makarna, pirinç gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunlar bağırsakları tembelleştirir ve kabızlığa yol açar. Bu dönemde kabız olmamak için özen gösterilmelidir. Çünkü kabız olunca dışkılama yapmak için zorlanırsınız ve bu da hemoroid oluşmasına neden olur.
  • Hemoroid bazen kadınlar tarafından anüs siğillleri ile karıştırılabilir. Şüpheli durumlarda mutlaka bir uzmana muayene olunuz.

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?

Hemoroit, iç ve dış olmak üzere iki ayrı kısımda meydana gelebilir. Dış hemoroid de özellikle makat bölgesinde yoğun bir ağrı hisseder. İç hemoroitlerde ise, dışkılamadan sonra az miktarda kanama görülür. Kanama açık parlak kırmızı renktedir ve bu kanama ağrılıdır. Hemoroidin diğer bir belirtisi ise makat bölgesinde dolgunluk hissidir.