Kadınların menopoz sürecine girmesi ile hormonal değişiklikleri de başlamaktadır. Menopoz dönemi kadınlar için zorlu bir dönemdir. Bu dönemde hem fiziksel hem de psikolojik bir çok değişiklik yaşanmaktadır. Menopoz dönemine giren bir kadında kalp hastalıklarının olma olasılığı artmaktadır. Bunun gibi bir çok sağlık sorunları ile karşılaşılmaktadır. Menopoz döneminde mutlaka bir doktor yardımı alınmalıdır. Menopoz döneminde hem psikolojk hem de fiziksel rahatlama için egzersiz yapılması büyük önem taşımaktadır. Menopoz sonrası karşılaşılan en büyük sorun kemik erimesi sorunudur. Kemik erimesi sorununun önüne geçilmesi için egzersiz yapılması gerekmektedir. Menopoz döneminde egzersiz yapılması depresyon ve stresi azaltmaktadır. Egzersiz yapılması vücut kaslarının ve damarların rahatlamasını sağlayarak stresi azaltmaktadır. Egzersiz yapılırken ev içerisinde yapılacak basit egzersizler de yapılabilir. Ancak açık havada oksijen oranı yüksek ortamlarda egzersiz yapılması vücudun daha çok rahatlamasını sağlar. 

Menopoz Döneminde Hangi Egzersizler Yapılmalıdır?

Menopoz döneminde egzersiz tavsiyeleri için öncelikle bir hekim ile görüşülmelidir. Hekim tavsiyesine göre egzersiz yapılmalıdır. Bunun dışında açık havada yürüyüş yapılabilir. Yüzme, hafif tempoda koşu yapma ve bol sıvı tüketme bu dönemde rahatlama sağlamaktadır. Bunların dışında su sporları, doğa yürüyüşleri de bu dönemde yapılabilecek egzersizler arasındadır. Bu dönemde bu egzersizler yapılarak başta kemik erimesi olmak üzere bir çok sağlık sorunlarının önüne geçilmektedir. 

Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Menopoz döneminde yapılan egzersizlerde mutlaka bilinçli davranılmalıdır. Bilinçsiz bir şekilde yapılan egzersizler bir takım sorunlara neden olmaktadır. Ani hareketler yapmamaya özen gösterilmelidir. Egzersiz yaparken rahat bir giyim tercih edilmelidir. Ani yapılan hareketler vücut kaslarının zedelenmesine ya da vücutta hasar oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle egzersiz için bir spor salonu da tercih edilebilir. Ya da fizyoterapist desteği alınarak ev içinde yapılabilecek uygun egzersiz çizelgesi alınmalıdır. Çizelgeye uygun egzersiz yapılmalıdır. Menopoz döneminde bu durumların dikkate alınması bu sürecin kolay bir şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır. Egzersiz dışında bu dönemde psikolojik destek alınması da çok önemlidir. Bu dönemde kadınlarda ani sinirlenme ve aşırı stres durumunun yardım almadan kontrol altına alınması zor bir durumdur