Demir eksikliği anemisi tüm insanlarda görülebilecek bir sorun olup, kanda yeterli sayıda sağlıklı alyuvar hücresinin bulunmaması durumudur. Aneminin alt gruplarından biri olup vücutta demir miktarının az olmasından kaynaklanır.

Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

Vücut fonksiyonlarının düzenli olarak işleyişini sürdürebilmesi için dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. Dengesiz beslenme sonucu vücuda yeterli miktarda demir alınmamasına bağlı olarak gelişen anemi demir eksikliği anemisidir. Demirin vücutta görevi büyüktür. Alyuvar adı verilen kana kırmızı rengini veren hemoglobinde demir vardır.

Alyuvarlar oksijeni akciğerlerden alıp diğer dokulara ulaştırır. Sık görülen anemi kolayca tedavi edilebilir. Vücutta demir değerinin düşük olmasının nedeni vücutta kan kaybı olması, kötü ve yetersiz beslenme ya da alınan besinlerin yeteri kadar emilememesidir.

Vücutta yeterli demir olmadığı zaman, vücudumuz depoladığı demiri kullanmaya başlar ve vücutta demir azalır. Kadınlarda hemoglobin değeri 12-15,5 arasında, erkeklerde 13,5-17,5 arasında olması gerekir. Bu değerlerin altında olması anemiye işaret eder.

Demir Eksikliği Anemisi Nedenleri Nelerdir?

  • Vücutta oluşan kan kaybı,
  • Kadınlarda görülen menstruasyon kanamalarının normalden daha uzun sürmesi, sık doğum yapmak
  • Cerrah işlemler, iç kanamalar
  • Et, kümes hayvanları, balık, yumurta gibi besinleri daha az tüketmek.
  • Düzensiz beslenmelerde demir takviyesi alınmaması,
  • Chron, geçirilmiş bağırsak ameliyatı ve çölyak hastalığı gibi durumlarda bağırsaklardan yeteri kadar demir emilememesi.
  • Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin yemeklerle birlikte tüketiminin demir emilimini azaltması,
  • Hamilelik takibi sırasında

Demir Eksikliği Anemisi Belirtileri Nelerdir?

Anemi çeşitlerinin tümünde anemiyi ilk aşamada fark etmek zordur. Ilk başlarda belirti vermez çünkü vücut demir eksikliğini gizlediği için belirtilerin ortaya çıkması gecikir. Vücut bazı belirtiler verir; saç ve tırnakların kırılgan olması, ciltte kuruluk, ağız kenarında çatlaklık, dilde yanma ve ağız mukozasında hassasiyet.

 İşte bu belirtiler ilk evrede görülür ve fark edilmesi gerekir. Demir eksikliği ilerler ve kansızlık ortaya çıkar. Bu belirtilerin yerini daha başka pek çok belirti alır. Örneğin; halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, sürekli uyku hali, fiziksel aktivitelerde çabuk yorulma, baş dönmesi, normalden fazla üşüme hissi, cilt renginde solukluk, el ve ayaklarda karıncalanma gibi pek çok belirti kendini gösterir. Bu belirtilere kulak asılmadığı ve tedavi edilmediği sürece yerini başka sorunlara bırakır.

Demir Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Anemi için ilk olarak tanı koymak gerekir. Rutin kan sayımları sırasında kan değerinin yani hemoglobinin düşük olması ve buna diğer belirtilerin eklenmesiyle tanı konur. Demir eksikliği belirtilerinden birkaçı görülüyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Demir eksikliğini gidermek için ilk etapta düzenli ve bol demir içeren gıdalarla beslenmek gerekir ayrıca demir emilimini engelleyen besinlerden uzak durmak gerekir. Demir eksikliğinde önemli rol kanama ise sorun saptanır ve ona göre tedavi yapılır.

Diyetler yeterli gelmediği takdirde ek demir takviyesi yani demir ilaçları kullanmak gerekir. Demir ilacı doktor kontrolünde ve gerektiğinden fazla kullanılmamalıdır. En son tedavi olarak eritrosit süspansiyonu takılarak kan değeri yükseltilmeye çalışılır.