Çocuklarda karşılaşılan doğumsal problemlerden biri olarak karşımıza spina bifida ismiyle bir hastalık çıkmaktadır. Bu, özetlenecek olursa eğer açık ve ayrık omurga olarak tanımlanır ve anne karnında teşhis edilebilen rahatsızlık hakkında doktorlar bilgi vermektedir.

Genellikle %90 oranında belin alt bölümlerinde ve bel kısımlarında görülmekte olan spina bifida Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme oranları 2000 de 1 olarak tespit edilmiş iken, Türkiye’de ise binde 3 oranında görülmektedir.

Stpina bifida rahatsızlığının tam olarak anlaşılabilmesi amacıyla bu terimlerin bilinmesinde fayda olacaktır.

Omurilik: Kapalı bir tüp olan omurilik sinirlerden oluşur. Beyinden çıkan komutlar aracılığı ile omurilik vücuda iletilir.

Bos (Beyin Omurilik Sıvısı)Her Bireyde beyinde bulunan havuzcular ve omurilik içerisinde dolaşımda olan birbirleriyle bağlantılı günde birkaç defa beynin ve omuriliğin içini dolaşarak yıkayan, koruyan, muhafaza altına alan sıvıdır.

Hamilelikte Kullanılan İlaçlara Dikkat Edilmeli

Hamileliğin dördüncü haftasından itibaren omurilik kapanma özelliğini taşıyacaktır. Bu rahatsızlığın gelişim göstermesinde hamilelik zamanında kullanılmakta olan ilaçlara veya vitamin eksikliğine dikkat edilmelidir. Özellikle de Folat eksikliği hamileliğin erken zamanlarında yüksek ateş şeklinde belirir.

Spina Bifida Anne Karnında Teşhis Edilebiliyor

Evet, yanlış duymadınız spina bifida artık tıbbi bilimin gelişim göstermesi ile beraber anne karnında teşhis edilebiliyor. Bu, bütün ebeveynler ya da bebekleri açısından mucizevi bir haber niteliğinde.

Spina Bifida Önlenebilir Mi?

Bilinen bir mani olma yöntemi henüz yoktur. Fakat daha önce çocuklarında ya da ailesinde benzer öyküleri bulunmayan kadınların hamilelikten bir ay önce günlük 0.4 miligramlık bir folik asit alması ya da eğer buna benzer bir ölçü var ise 4 miligramlık bir folik asit alması riski %20 oranında azaltmaktadır.

Hamile kalmadan 1 aylık süre önce folik asit kullanımı spina bifida konusunda önleyici bir faktör olarak bilinmektedir. Spina bifida rahatsızlığı da denen nöral tüp defekti tanısı genel itibarıyla anne karnında konulabilmektedir. Gebelik zamanında yapılan üçlü test ya da diğer tarama testleri neticesinde anne karnında uygulanacak alfa-fetoprotein testi veya da detaylı bir usg şekilde uygulanacak yöntem ile saptanmaktadır. Rahatsızlığın tedavi edilmesinde başvurulan cerrahinin amacı ise keseyi kapatarak omurilik ile beyin arasındaki sıvının enfekte olmasını engellemektir.